28 Mart 2008 Cuma

"Cargill'in Eli, Kimin Cebi!"

*
Bu yazının başlığını 26 Mart 08 tarihli TBMM Genel Kurul Tutanaklarından aldım.

Bu gazetenin okurları ve İznikliler biliyor. 10 yıldır bu yerel gazetede Cargill konusunda çok sayıda yazı yazdım. Haberler yazdım, TBMM tutanaklarını yayınladım.

Bu gazetede 29 Kasım 06 tarihinde herkesin anlayacağı dilde nedenini de yazdım…


“SORU : CARGILL’E NEDEN KARŞIYIM ?

YANITLAR:

1) İZNİK GÖLÜ İZNİK ÇÖLÜ OLMASIN DİYE…

2) HUKUKA İNANDIĞIM İÇİN…

3) ULUSAL ONURUMA DOKUNDUĞU İÇİN…

4) ABD DÜŞMANI OLDUĞUM İÇİN..”


İsteyen bu yazımı internetten okuyabilir.

( http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=31563 )

23 Kasım 06 tarihinde Cargill’i Kurtarma Yasası, 217 AKP milletvekilinin oyu ile TBMM’den geçmişti…

Bu yasa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Bu köşeden 5 Mart 08 tarihli “ CARGILL-TÜRBAN VE HAREKAT” başlıklı yazımda iki soru yönelttim…

“Cargill’i Kurtarma Yasası’nın TBMM’deki avukatlığını yine M.Altan KARAPAŞAOĞLU yapıyor. Bizi amerikan düşmanı olarak tanımlayan Sayın Milletvekili’ne İznikli sıradan bir vatandaş ve amerikan düşmanı olarak iki sorum var…Siz TBMM’de Bursa Milletvekili olarak mı yoksa Cargill Milletvekili olarak mı bulunuyorsunuz ? Maaşınızı vatandaşların ödediği vergilerden mi, yoksa Amerikan Cargill şirketinden mi alıyorsunuz ?”

Sorularımın yanıtını 26 Mart 08 tarihli TBMM Genel Kurul tutanaklarında buldum. Eğer TBMM Genel Kurul görüşmelerini TBMM TV’ den (TRT3) izlemediyseniz lütfen internetten TBMM’nin web sayfasına girerek TBMM Genel Kurul tutanaklarından okuyun. 46 sayfalık bu tutanakların 8. sayfasından 28. sayfasına kadar okuduğunuzda M. Altan KARAPAŞAOĞLU ’ na neden bu soruları yönelttiğimizi ve yanıtını bulacaksınız…

Bu tutanakların bulunduğu internet adresini de verelim ki meraklısına kolaylık olsun…

“http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tutanak_g_sd.birlesim_baslangic?PAGE1=1&PAGE2=1&p4=20117&p5=H”

Cargill Milletvekili M.Altan KARAPAŞOĞLU’nun hazırladığı, cansiperane savunduğu yeni Cargill’i Kurtarma Yasası (5751 Sayılı Yasa) TBMM’de Sayın Atilla KART, Sayın Mehmet Ali SUSAM ve Sayın Kamer GENÇ’ in muhalefetine karşın sadece 291 milletvekilinin katıldığı oturumda 86 ret oyuna karşılık 204 AKP’li milletvekilinin oyu ile kabul edilerek yeniden yasalaştı.

Bu arada bu Cargill Milletvekili yine Bursa Barosu avukatlarına sataşmadan duramadı… Bu Cargill milletvekili ABD Başkanı Bush’tan bir madalyayı hak etmiştir artık…

Yukarıda değindiğim gibi Cargill’i Kurtarma Yasası’na muhalefet edenlerden Sayın Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer GENÇ’in konuşmasından bir bölümü buraya aktararak bu Cargill konusuna şimdilik nokta koyayım.

Ben, hafta sonunda İznik'e gittim, bu Cargill'in olduğu yeri gördüm. Orada, GÜMÇED diye, Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevre Koruma Derneği diye bir dernek büyük bir organizasyon yapmıştı, orada bir gece düzenlemişti. Diyor ki: "Gerçekten, İznik'in tepesine çimento fabrikası yapacaklar. Oraya birkaç tane taş ocağı yapacaklar."

Şimdi, değerli milletvekilleri, bu Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını yaşayamaz bir hâle sokuyorsunuz. Düşünebiliyor musunuz, en güzel yerlere getiriyorsunuz fabrika yapıyorsunuz. Bu fabrika ne yapıyor? Tabiatı bozuyor. İznik dağının tepesine yapacağınız çimento fabrikası oradaki bütün ormanları yok edecek, orada yaşanamaz hâle gelecek. Bu memlekette o kadar çorak araziler var, kırsal alanlar var; oraya getirin bunları yapın. Niye oraya yapıyorsunuz?

Efendim, burada bütün mesele: Türkiye'yi yöneten insanlar başkalarının oyuncağı hâline geliyor. Bu, Türkiye Cumhuriyeti coğrafyasında yaşayan kişilerin, bu coğrafyada yaşamaması için birtakım emperyalist güçler bunu, her türlü hile ve çareye başvuruyorlar. Bizim de bunların o hile ve çareleri karşısında, bu ülkeyi âdeta idare edemez durumda, biraz da vatanseverlik duyguları zayıflayan kişiler de olunca, işte bunların dedikleri her şeye boyun eğiyorlar. Böyle bir şey olur mu sayın milletvekilleri? Yani şimdi, siz boyuna kanun getiriyorsunuz, burada yasa dışı ne varsa hepsini kanunla çözmeye çalışıyorsunuz. Bırakın kardeşim! Yani bu memlekette kala kala yalnız Cargill firmasının sorununun mu çözülmesi gerekiyor? “


Geçen hafta “ Ankara Bağdat Olmadan AKP KAPATILMALIDIR ! ” başlıklı yazımda da belirttim AKP’ nin çevre düşmanlığına ilişkin iki haberi de sizinle paylaşmak istiyorum.

Hükümetin orman arazilerini turizme açmakta kararlı olması ve bu yönde hazırlanan yasa tasarısını TBMM’ye sunması tepkilere neden oldu. Muğla’da 8350 hektarlık ormanlık alanın turizme açılacağını ve 12 milyon 525 bin çam ağacının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirten çevreciler bir dizi eylem ve hukuki girişim başlatma kararı aldı. Bölgede yabancılar da sorunu uluslararası çevre örgütlerine anlatarak destek isteyeceklerini açıkladı.

Ve Kazdağları…

34 belediye Kaz Dağı için bir arada
ANKARA ANKA AA


Kaz Dağı ve Madra Dağı’nda 37 şirket tarafından yürütülen altın arama çalışmalarına karşı çıkmak amacıyla Çanakkale ve Balıkesir’e bağlı 34 belediye bir araya gelerek “Kaz Dağları ve Madra Dağı Çevre Platformu”nu oluşturdu. Üniversitelerin ve başta ÇEKÜL olmak üzere birçok sivil toplum örgütünün de destek verdiği platform, 5 Nisan’da Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda “Altına Hayır” mitingi düzenleyecek.

Kaz Dağı ile Madra Dağı’nda yürütülen altın madeni arama çalışmalarının durdurulması için sivil toplum kuruluşlarınca toplanan 100 bin imza, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu’ya sunuldu. Mumcu da dilekçeleri TBMM Başkanlığı’na ileteceğini belirtti.”

Ben kendi adıma AKP’nin çevre düşmanı eylemlerini izlemeye ve karşı çıkmaya devam ediyorum.

İZNİK DOĞUŞ GAZETESİ - 2 NİSAN 08

Hiç yorum yok: