9 Mart 2008 Pazar
ŞAİR DOSTUM
*
DOĞUŞ Gazetesi’nin dikkatli okurları anımsayacaktır. Bu gazetede “İZNİK ZEYTİNİ” köşesinde tam bir yıl önce 14 Mart 07 tarihinde yayınladığım yazımın başlığı : “Prof. Dr. AYHAN ÇIKIN ve TARIMIN KOOPERATİFLEŞMESİ “ idi. O yazımın giriş bölümünü burada tekrar yayınlıyorum.
“ Sizlere bu hafta bir bilim ve duygu insanını kısaca tanıtmak, sonra da onun yazılarının bir kısmını burada yayınlamak istiyorum.
İnternette “zeytin grupları”nda tanıdığım Ayhan Hoca’nın şair ve düşünür yönünü öğrendikten sonra kendisi ile grupların dışında özel olarak ta haberleşiyoruz. Kendisini tanımaktan son derece mutlu ve gururluyum. Bu güzel insanı sizlere de tanıtmak, onun özellikle Türk Tarımı ve Kooperatifçilik konusundaki bilimsel yazılarını bu köşede yayınlamak, onun bilgilerini sizinle de paylaşmak istiyorum.
Ayhan Hoca’nın kendi kaleminden kısa özgeçmişi :
“Dr. Ayhan ÇIKIN
1946'da Muğla Yatağan ilçesinin Cazkırlar Köyü'nde doğdu. 1967'de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nden mezun oldu. Kısa bir süre Tarım Bakanlığı Uşak il Tarım Müdürlüğü'nde çalıştı.
1968'de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü'ne asistan olarak girdi. 1974'te bilim doktoru, 1980'de doçent, 1989'da profesör oldu. Üniversitede Tarım Ekonomisi ile "Çiftçi Örgütlenmesi ve Kooperatifçilik Ekonomisi" alanında uzmanlaştı. Mesleki alanda, 18'i kitap olmak üzere 100'den fazla yayın yaptı.
Tütün Eksperleri Derneği Türk tütüncülüğüne hizmet ödülü (1994), Fransız Hükümeti'nden "Tarım-Gıda Kalite Plaketi" (1995), Türkiye Milli Kooperatifler Birliği'nden "Kooperatifçilik İletişim Ödülü" aldı. Mikro Ekonomi, Genel Kooperatifçilik, Kooperatif İşletmelerin Yönetimi, Kooperatifleşmenin Tarım İşletmelerine Etkileri, Kırsal Alanların Sanayileşmesi ve Kooperatifler, Avrupa Birliği ve Türkiye'de Tarımsal Kooperatifçilik Hareketleri isimli kitapları var.
Şiirleri 1960-1970 arasında dönemin edebiyat dergilerinde yayınlandı. “Zaman Çiçeği” (2000) ve “Ortak Kalpler Türküsü” (2005) adlı iki şiir kitabı yayınlandı.”
Prof.Dr.Ayhan ÇIKIN’ın “TARIMIN KOOPERATİFLEŞMESİ” başlıklı yazısını bu haftadan başlayarak iki bölüm halinde sizlere sunuyorum.”
Önce sanal internet dünyasında bilimsel yazılarından ve şiirlerinden tanıdığım Ayhan ÇIKIN Hocam ile nihayet geçen hafta 06 Mart günü Milas’ta yüz yüze görüştük ve tanıştık. Yıllardır birbirini tanıyan iki dost gibi kucaklaştık ve sohbet ettik. Bana Ortak Kalpler Türküsü isimli son şiir kitabını imzalayarak hediye etti.
2000 yılında kalp nakli ameliyatı geçirerek emekli olarak çalışma yaşamına ara veren Ayhan Hocam geçen yıl Muğla Üniversitesi Milas Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü’ne atandı ve halen orada görev yapıyor. Bir yandan YÖK’ün bürokrasisi ile uğraşırken bir yandan da öğrencilerine ders veriyor.
Yaklaşık 50 yıldır şiir yazan T.Ayhan ÇIKIN’ın son şiir kitabı olan Ortak Kalpler Türküsü kitabından kitaba adını veren şiirini sizinle paylaşmak ve bu güzel insan, bu şair dostumu siz diğer dostlarıma tanıtmak istiyorum.
ORTAK KALPLER TÜRKÜSÜ
Coşkulu bir kahkahayla aşacaksın yeryüzünü
çiçeklerde dolaşan binbir renktir gözlerin
akşamdır, inmiştir günışığı pencerene
çocukluğun koşuşturduğu bir avludur yüreğin
dilsiz, ama gülmesini bilen bir çocuk
leylaklarda uçuşan kelebekler kadar
suskun ve sessizdir yüreğin
delikanlım
nasıl yazsam şiirini senin ?
İşte bıraktın yalnızlığını, öfkeni, sevdalarını
hades’ler seni bekliyor diye korkma
sen de beklenen birisin melekler katında
kendini beklemelisin, beni beklemelisin
çık yeryüzüne, çiçek ol saksılarda, kırlarda
herkesin, ama illa ikimizin yüreği ile
sevdalanmalısın yeniden yaşamlara
delikanlım
nasıl bestelesem şarkını senin ?
Doktorlar var kardeşim
bilimin en kuytu kıyılarında
bir ipekböceği gibi dut yaprağına
kalbimin çiçeğini dokumakta
… ve kalbimde sen olmalısın
yedi renkli gökkuşağı örneği
bereketini müjdelemelisin
yağmurlu günlerin
ikibin yılının onaltı eylülünde
yeni doğmuş bir bebek gibi
gülümsemelisin dünyaya
delikanlım
nasıl söylesem türkülerini senin ?
Sen çok yaşa şair dostum. Yüreğine sağlık.
İZNİK DOĞUŞ GAZETESİ-12 MART 08
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder