31 Aralık 2007 Pazartesi

ESKİ-YENİ ve GİDEN-GELEN

Ben bu yazıyı 2007’nin son günü yazıyorum.Siz DOĞUŞ okurları 2008’in ikincü gününde okuyorsunuz.

Yılların değişim günlerine yerleşmiş tanımıyla “Yılbaşı” diyoruz.Yılbaşı herkes için farklı anlamlar ifade ediyor.Kimisi için kötü geçen “eski-giden” yıldan kurtulma,”yeni-gelen” yıldan umut beklentisi.Kimisi için bir piyango bileti ile zengin olma hayalleri.Kimisi için çılgınca eğlence.Kimisi için eski yılda yapılan hataları yeni yılda tekrarlamama konusunda bireysel kararlar almak.Yıllardır içilen sigarayı yeni yılda bırakmak.Geçen yıl gidilemeyen tatile bu yıl gitmek.Geçen yıl yaşanan hastalıkların bir gecede geçmesi ve sağlıklı bir yeni yıl beklentisi...Herkese göre bir değişim gecesi yılbaşıları.

Kimisi de yeni yıl kutlamanın,yeni yılda eğlencenin günah olup olmadığını tartışıyor.Ya da yeni yıl eğlencelerine alternatif “zikir geceleri”ne katılmayı tercih ediyor.Yeni yılda eğlenceyi seçenlerden bir kısmı lüks otellerde veya mekanlardaki çılgınlıklara hazırlanırken,bir kısım insanda bir çok dünya kentinde olduğu gibi yeni yılı meydanlarda karşılamaya hazırlanıyor.Oldukça büyük çoğunluk ta kendi evinde aile bireyleri ile özel bir yemek yemeyi ve televizyon seyretmeyi tercih ediyor.

Devlet kurumları ve özel şirketler için de bu yıl değişiminin anlamı giden-eski yılın hesaplarının kapatılması,yeni yıla ait hedeflerin ve bütçenin belirlenmesi olarak bir anlam taşıyor.

Yılın son gününün gazete ve televizyonlarında da geçen yıl neler oldu,eski-giden yılın önemli olayları bir sayfada geniş yer alırken diğer sayfada yeni yılda neler olacak,yeni yıldan neler bekleniyor sorularına yanıtlar verilmeye çalışılıyor.

Kısacası yılbaşı,giden,eski yılın uğurlanması,gelen,yeni yılın karşılanması için tüm dünyada tüm insanlar için bir anlam ifade ediyor.Eski yıllarda bu yeni yıl kutlamalarında insanlar birbirlerine çok renkli tebrik kartları göndererek kutlama yaparlardı.Yılbaşlarında,bayramlarda tebrik kartı basmak ve satmak için bir sektör oluşmuştu.Özellikle postahanelerin önünde ve ana caddelerde tebrik kartı satanların açtığı rengarenk standlardan ve kalabalıktan yürümek zorlaşırdı...İnsanın “hey gidi yıllar hey...” diyesi geliyor.

Şimdilerde teknolojik olarak tebrik kartları da değişti.Ya bilgisayardan e-posta yoluyla renkli kartlar gönderiliyor,alınıyor ya da cep telefonlarından mesajlarla yeni yıl kutlanıyor.

Bireysel ve toplumsal olarak yılbaşı sizin için ne anlama geliyorsa,içinizden nasıl geliyorsa öyle kutlayın.Sadece yeni yıldan mucizevi değişiklikler bekleyenler için bir uyarım var.Şu halk deyimini unutmayın. “GELEN GİDENİ ARATIR !”

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN !

02 OCAK 08 İZNİK DOĞUŞ

Hiç yorum yok: