7 Ocak 2008 Pazartesi

ÖNCELİK,YAŞAMI SAVUNMAKTIR !

*


Yeni yılda dünyada,Türkiye’de ve İznik’te yazmayı düşündüğüm o kadar çok olay ve konu var ki bir öncelik sırasına göre yazmaya kalktığımda bazı konular ister istemez erteleniyor,geriye düşüyor.

Yerelden,yani İznik’ten başlarsam,İznik’te yapılan çalışmalar,Ayasofya’nın restorasyonu,okuma grubu gibi yeni oluşumlar,İznik yerel basınında öne çıkanlar,İznik çinicilerinin çalışmaları,yerel seçimlere doğru İznik’teki siyasi partiler,İznik zeytini ile ilgili gelişmeler,İznik’tek çevre sorunları ve diğer konular...

Türkiye’de ekonomik,siyasi gelişmeler,Kazdağları,İstanbul’daki Bizans kültürünü yok etme çalışmaları,Fazıl Say olayı,yılbaşında Taksim’de yaşanan taciz rezaleti,Ocak ayında yitirdiklerimiz,Uğur Mumcu-Hrant Dink cinayetleri...

Dünyada Bali toplantısından sonra küresel ısınma ve iklim değişikliği,Pakistan olayları,kapitalizmin ,ABD emperyalizminin son oyunları vs.

Yerelden,ulusala,oradan evrensele uzanan yazmayı düşündüğüm bütün bu konu ve sorunların önüne öncelik olarak bir konu gelip kendini dayatıyor.Terör...Terör...Terör...

Bu kez de öyle oldu.Yılın ilk günlerinde Diyarbakır’da patlayan terör bombası sadece 5 kişinin ölümüne,68 kişinin yaralanmasına yol açmakla kalmadı bu toplumun duyarlı insanlarını bir kez daha yürekten yaraladı.

Bu son bomba Diyarbakır’da patlayan ilk bomba değil ve bu gidişle son da olmayacak...2006 yılının Eylül ayında 7’si çocuk 11 kişinin ölümüne yol açan bombanın patlamasından dört gün sonra bir toplantı için Diyarbakır’a gitmiştim ve Diyarbakır izlenimlerimi 11 Ekim 06 tarihli yazımda bu sütunlarda aktarmıştım.O yazımdan birkaç satırı anımsamak için buraya alıyorum.

“Diyarbakır halkı bu terör bombasına tepkilerini çok olgun gösterdiler.Terörün oyununa gelmediler.Benim izlenimim,Diyarbakır terörden bıkmış,artık huzur ve barış istiyor.Diyarbakır,Güneydoğu’daki bu terör nedeniyle inanılmaz bir göç almış.Diyarbakır sokakları çok kalabalık.Özellikle çocuklar… 5-15 yaş arası inanılmaz bir çocuk kalabalığı Diyarbakır’ın dar sokaklarına sığmıyor.Diyarbakır’da işsizlik,yoksulluk ve sefalet diz boyu.”

Diyarbakır’daki son bombalı terörde de yaşamını yitirenlerden dördü çocuk yaşta sayılacak gençler.Eğer bu son bomba 5 dakika sonra patlasaydı,yani bombanın önünde patladığı “dershanedeki 700 çocuk dışarı çıkıp bu bombaya sokakta yakalansaydı”nın sonuçlarını düşünmek bile istemiyorum.Bir yazarın deyimiyle ayrı bir çocuk mezarlığı yapmak gerekebilirdi...Tarihte dünyanın en büyük çocuk katliamının yaşandığı ülke olarak utançla anılırdık.Böyle düşününce küçük bir teselli...Diyarbakır bu bombayı da ucuz atlattı denilebilir.

Ama ateş düştüğü yeri yakar diye bir söz vardır.Üniversiteye hazırlanan gencecik evlatlarını teröre kurban veren ailelerin acısını yüreğinizde hissedebiliyor musunuz ? Bir kere daha düşünün onlardan biri sizin çocuğunuz da olabilirdi.Örneğin Eren Şahin...Başarılı bir öğrenci.Okumaya meraklı.Yaşam dolu.İki gün sonra Diyarbakır’a gelecek Beşiktaş’ı izlemek için heyecanlanan bir Beşiktaş taraftarı Eren Şahin o maçı göremedi...Neden ? Terör yüzünden.Yüzlerce çocuğu bile katletmeyi göze almış katiller,teröristler yüzünden...

Dikkat edin sadece terörist diyorum.Bu köşede 17 Ekim 07 tarihinde yayınlanan “ BAYRAM GELMİŞ NEYİME-KAN DAMLAR YÜREĞİME…” başlıklı yazımda yazdım.

“Terör eylemlerinde taraf olunmamalıdır.Masum insanların canına kast eden terörizmin milliyeti de dini de yoktur.Teröristin Kürdü,Türkü,Ermenisi,Rumu,Arabı,Amerikalısı,İngilizi,Fransızı,Almanı,İspanyolu olmadığı gibi teröristin müslümanı ,hıristiyanı,yahudisi de olmaz.Milliyetlerine ve dinlerine göre terör eylemlerinde taraf tutulursa,teröristler bu kriterlere göre değerlendirilip sadece bir kısmına karşı çıkılıp bir kısmına destek olunursa bu terörizme karşı çıkmak olmaz.Nerden ve kimden gelirse gelsin tüm terörist eylemlere karşı çıkılmalıdır.”

Teröre karşı çıktığını söyleyen bazı insanlarda ve özlellikle medyada hala teröre taraf olunduğunu görüyorum.Bu “bölücü terör” müş...Çünkü milliyetçiler yapsa,dinciler yapsa terör olmayacak...Bu teröre bir sıfat koydunuz mu siz teröre karşı çıkmıyorsunuz,terörde saf tutuyorsunuz demektir.Terör eylemini kim yaparsa yapsın teröristtir.Diyarbakır’da çocukları katleden PKK’lıda teröristtir.İstanbul’da Sinagog’da masum insanları öldüren Hizbullah’ta,El Kaide de teröristtir.15 yıl önce 24 Ocak günü yine bir bomba ile Uğur Mumcu’yu katledenler de,bir yıl önce İstanbul’da Hrant Dink’i arkadan silahla ateş ederek cadde ortasında öldürenler de bal gibi teröristtir.Teröristin önüne sıfat koyarsanız,onları birer kahraman gibi kucaklar,hatıra fotoğrafı çektirirseniz siz terörizme karşı çıkmıyor,bizzat teröre destek veriyorsunuz demektir.

Bana göre;Teröre destek olmak ölümü savunmaktır.Teröre karşı çıkmak ise yaşamı...

Yukarıda alıntı yaptığım 17 Ekim 07 tarihli yazımdaki bir cümleyi ve düşüncemi açıklayarak bu yazımı bitiriyorum.
“Bana göre savaşa ve teröre karşı yeni bir toplumsal muhalefet oluşturulmalıdır.Bu yeni toplumsal muhalefetin ortak paydası ise ABD emperyalizmine,savaşa ve teröre karşı duruş olmalıdır.”

İZNİK DOĞUŞ 09 OCAK 08

Hiç yorum yok: