20 Nisan 2008 Pazar

23 NİSAN DÜŞÜNCELERİ


Selçuk DEMİREL - Le Monde ( 17 Nisan 08 )

*
İznikli okurlarım bu yazımı 23 Nisan günü okuyacaklar. Oysa ben yazımı 20 Nisan Pazar günü yazıyorum. Yazım biter bitmez Kenan OĞUZ’a gönderdikten sonra da Bloguma yükleyeceğim ve blog okurlarım bugünden okuyabilecek.

Bana göre geçen haftanın iki önemli olayı da TBMM’de gerçekleşti.

Birincisi ; Tüm emekçileri ve emeklileri, işsizleri, esnafları, köylüleri, SSK’lıları, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’luları, kısacası tüm toplumu yakından ilgilendiren bir yasa 17 Nisan 08 Perşembe günü TBMM’de kabul edildi. 5754 Sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” adını taşıyan bu yasa ile AKP hükümetleri IMF ve AB’ye verdikleri bir sözü daha yerine getirdiler. Yeni doğan çocuklarımızı da, çalışanlarımızı da, emeklilerimizi de yakından ilgilendiren bu yasanın getirdikleri ve götürdükleri uygulamada görüldükçe üzerinde çok konuşulacak. Haberiniz olsun. Yol yakınken bir tane edinin ve ne kaybettiniz ne kazandınız hesabını kendiniz yapın. Bana göre bu yasayla kazanan IMF ve AB, kaybedenler ise çalışanlar ve emeklilerdir…

İkincisi ; Yukarıda bahsettiğim yasanın kabul edilmesinden hemen sonra aynı oturumda ( TBMM, 23.Dönem 2.Yasama Yılı, 92.Birleşim, 17 Nisan 2008,Perşembe ) Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer GENÇ’in AKP Milletvekillerinin saldırısına uğramasıdır. Bu saldırının haberleri, fotoğrafları yazılı medyada var. TBMM Genel Kurul tutanaklarında da var. Bu utanç sahnelerini herkes görüyor ve kınıyor. Ama Başbakanın bu olay hakkındaki iki cümlelik yorumu şimdiden tarihe geçti bile. Başbakana göre "AKP’li milletvekilleri şiddet uygulamaz.” mış… 340 AKP Milletvekili,yani yüzde 47 çoğunluk tek bir bağımsız milletvekilinin düşüncelerine, eleştirilerine tahammül edemiyor ve 40-50’si birden bir kişinin üstüne çullanarak onu TBMM çatısı altında “linç girişiminde” bulunuyorlar. Bereket CHP ve MHP’li vekiller araya giriyor da Kamer GENÇ şimdilik kurtuluyor…Ama Başbakana göre bu şiddet değilmiş…Öfke hitabet sanatıdır diyen Başbakan için herhalde milletvekillerinin bu yaptığı da sevgi gösterisi olmalı…

Bu saldırı olayı AKP’nin ne kadar demokrat, ne kadar özgürlükçü olduğunu gösterdi. Beğenmediğin düşünceyi şiddetle bastır, sustur…Benim aylarca önce yazdığım gibi bu olay yüzde 47 şımarıklığının saldırganlığa dönüşmesinin bir başka göstergesidir. Ulusal basından bazı yazarlar bu olay karşısında Anadolu’da çok sık kullanılan imam-cemaat örneğini anımsatıyorlar.

Bu yazının 23 Nisan’da yayınlanacağını düşünerek 88 yıl önce TBMM’nin açılışı üzerine yazılar okudum. 23 Nisan 1920 günü TBMM’nin açılışında 115 milletvekilinin en yaşlısı olarak ilk konuşmayı yapan Sinop Mebusu Şerif Bey’in sözlerini okudum…

"Saygıdeğer hazır bulunanlar; Hilafet ve hükümet merkezinin geçici kaydıyla yabancı kuvvetler tarafından işgal edildiği, bağımsızlığın her bakımdan kısıtlandığı bilinmektedir. Bu vaziyette baş eğmek, milletimizin kendisine teklif edilen yabancı esaretini kabul etmesi demektir. Ancak tam bağımsızlık ile yaşamak kararlılığında olan ezelden beri hür ve bağımsız yaşayan milletimiz bu esaretini kesin ve kararlı bir biçimde reddetmiş ve derhal vekillerini toplamaya başlayarak yüce Meclisini vücuda getirmiştir. Bu yüce Meclisin reisi sıfatıyla ve Allah'ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlığı dahilinde, geleceğini bizzat düzenleyerek ve bütün dünyaya ilan ederek Millet Meclisini açıyorum."

Bu açılış konuşmasından sonra Ankara mebusu Mustafa Kemal söz alarak Meclisin hangi azalardan teşekkül edeceğine dair aşağıdaki açıklamayı yapmıştır.

"Yüce Meclisiniz bildiğiniz gibi olağanüstü yetkilere sahip olarak yeniden seçilmiş saygıdeğer milletvekilleriyle, taarruz ve işgale uğramış saltanat merkezinden canlarını kurtararak buraya gelen saygıdeğer milletvekillerinden oluşmuştur. Kaçıp gelebilecek milletvekilleriyle birlikte bir yüce Meclisin meydana getirilmesi ancak yeni uygulanan seçim tarzıyla söz konusu olmuştur. Bu anda Meclisiniz yasal olarak toplanmış bulunmaktadır."

24 Nisan 1920 günü Meclis ikinci toplantısını yapmış ve Mustafa Kemal oybirliğiyle Meclis Başkanlığına seçilmiştir.

88 yıl öncesini anlamak için bir yandan bu satırları okudum. Daha sonra 88 yıl sonrasını, yani bugünü, yüzde 47 çoğunluğa sahip 340 milletvekilinin muhalif bir milletvekilini şiddetle susturmasının nedenini anlayabilmek için TBMM’nin 17 Nisan 08 tarihli Genel Kurul tutanaklarını okudum… Kamer GENÇ ne demişte AKP’lileri kızdırmış diye…Lütfen ibret için siz de okuyun… Bu olayla ilgili Milliyet’in bugünkü “Meclis’in ‘gergin’ milletvekilleri “ başlıklı haberini de okudum…

“ Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’e saldırı olayında TBMM’de zaman zaman tansiyonu yükselten gergin milletvekilleri etkili oldu.
Kürsüdeki milletvekiline en fazla laf atan ve gerginliklerin tırmanmasına neden olan isimlerin başında Halil Aydoğan (AKP-Afyon) geliyor. Kavga gecesi Aydoğan, 17 kez “Halikarnas’ta ne oldu?” diye laf atarak Genç’i tahrik etmesiyle dikkat çekti. Genç de, “Tayyip gelsin, muhatabım sen değilsin” karşılığını verdi. AKP cephesinde oturduğu yerden laf atanlar arasında Alaaddin Büyükkaya (İstanbul), Altan Karapaşaoğlu (Bursa), Muzaffer Baştopçu (Kocaeli), Osman Yağmurdereli de (İstanbul) öne çıkıyor.Kürsüde her konuşması muhalefet sıralarını dalgalandıran isimler arasında ise Avni Doğan (AKP-Kahramanmaraş) başta geliyor.”


Evet ben de üşenmeden saydım Afyon Milletvekili tam 17 kez Kamer GENÇ’e “Halikarnas’ta ne oldu ? “ diye sataşıyor. Ancak hiçbir AKP Milletvekili Kamer GENÇ’in Katar’la ilgili sorularına, Maliye Bakanı’nın oğlunun yolsuzlukları ve diğer yolsuzluklarla ilgili sorularına hiçbir yanıt veremiyorlar.

Kamer GENÇ’i beğenirsiniz, beğenmezsiniz, düşüncelerine katılırsınız veya katılmazsınız ama düşüncenin şiddetle susturulmasına sessiz kalamazsınız…

23 Nisan sadece TRT’nin Ulusal Çocuk Şenliği’nin yapıldığı sıradan bir bayramın tarihi değildir. 23 Nisan aynı zamanda Ulusal Egemenlik Bayramı’dır…Anlayana…23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramınız Kutlu Olsun !

*

Hiç yorum yok: