8 Kasım 2007 Perşembe

ERDAL İNÖNÜ

Kasım ayı ağaçların yaprak döktüğü,bulutların yağmur getirdiği hüzünlü bir aydır…

Geçen yıl 8 Kasım’da Bülent Ecevit’i Ankara’da toprağa vermiştik.Geçen hafta da 4 Kasım Pazar günü Erdal İnönü İstanbul’da toprağa verildi.10 Kasım’da ise Atatürk’ün 69. ölüm yıldönümü…

Erdal İnönü için yazılı ve görsel basında çok şey söylendi ve yazıldı.Burada tekrarlamanın bir anlamı yok.Herkes tanıdığı Erdal İnönü’yü anlatıyor.Ben de öyle yapacağım.

Benim için Erdal İnönü her şeyden önce bilim adamıdır.Hem de bu ülkenin yetiştirdiği ender bilim adamlarından biridir.Bugünün gençlerinin adını bile bilmediği ünlü matematikçimiz Cahit Arf düzeyinde bir bilim insanıdır.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün oğlu olmak,bu sıfatı taşımak gerçekten zordur.Erdal İnönü bu zorluğu,bu ağır yükü taşımasını bilmiştir.

Erdal İnönü bilim adamlığının dışında “bilge” düzeyinde bir kültür ve düşünce adamıdır.

Bilim adamlığı ve bilgeliğini zekası ve nezaketi ile birleştiren Erdal İnönü olayları esprili yorumu şakacı hazır cevaplığı ile efsaneleşmiş güzel insanlarımızdan biriydi.

Erdal İnönü,ülkesine duyduğu sorumluluk nedeniyle zor bir dönemde siyasete atılmış ve bu alanda da ayrılıklara karşı “birleşmeyi” savunan,bu alanda gösterdiği özverili davranışı anlaşılamamıştır.Siyaseti bırakışında bile verdiği bir ders vardır.Ama ders alacaklar nerede ?

Birkaç kez Erdal İnönü’nün sohbetini dinleme olanağı buldum.Olaylara yaklaşımını ve hazır cevaplığını hep takdirle karşıladım.Bu sohbetlerinden birinde kendisinden duyduğum bir ilkeyi yaşamımda hep uygularım.

Medya haberlerine göre olayları yorumlamamak ve bir olayın üstünden 24 saat geçmeden o olay hakkında yorum yapmamak…Gazete ve televizyon haberleri yerine kitap okumak…

1988 yılında İznik’e geldiğinde Balıkçı Restaurant’da ki yemek sırasında kendisine “afiyet olsun…” diyenlere “Siz arkamda durduğunuz süresince ben yemek yiyemem ki…” deyişini anımsıyorum.

Erdal İnönü gerçekten yeri doldurulması çok zor insanlardan biridir.O’nu özleyeceğiz.

İZNİK DOĞUŞ GAZETESİ - 07 KASIM 07

Hiç yorum yok: