9 Şubat 2009 Pazartesi

YEREL SEÇİM 09 ve “AÇILIMLAR”

YEREL SEÇİM 09 ve “AÇILIMLAR”

Bu sütunlarda 03 Aralık 08 tarihinde yazdığım “ KÖMÜR VE ÇARŞAF KARASI “ başlıklı yazımın başlangıcı şöyleydi…

“ Yerel seçimlere dört aydan az bir zaman kaldı… 29 Mart 09 tarihinde yapılacak yerel seçimler için partilerin seçim kampanyaları, seçmen tavlama çalışmaları sınır tanımıyor. Seçime sayılı günler kala partiler akıl almaz işlere imza atıyorlar. Bu akıl almaz işleri televizyon kanallarında canlı canlı izliyorsunuz… “

O yazımda AKP, MHP ve CHP’nin açılımlarından söz etmiştim. Bu yazının üzerinden iki ay geçti. Gerçekten bu yerel seçimlerde AKP ve CHP’nin açılımları sınır tanımıyor. MHP, SP ve DSP’ de de yeni açılımlar var. Bu hafta bu yerel seçimlerde en akıl almaz açılımlar yapan AKP’den başlayarak şu açılımlara kısa kısa değinelim…

İki ay önceki yazımızda değindiğimiz AKP’nin “Alevi açılımı”, “ Kara kömür açılımı” seçimleri kazanmaya yetmeyeceği anlaşıldığından bu parti seçim kampanyasında yeni açılımlar geliştirdi.

Önce TRT’nin 6.kanalından “Kürtçe TV” yayını başlatılarak DTP’ nin elindeki Doğu ve Güneydoğu oylarına göz dikildi… Bu “ Kürtçe açılımı” AKP’ye Diyarbakır’ı geri getirir mi 30 Mart sabahı göreceğiz.

Geçen yılın son haftasında İsrail yıllardır abluka altında tuttuğu Filistin’in Gazze kentini uçakları ve fosfor bombaları ile vurdu. Bu bombardımanın hedefinde sivil halk vardı. Hastanelerde, okullarda ve sokaklarda ödürülen yüzlerce çocuğun görüntüleri yürekleri yaraladı ve tepki çekti.

Bizim Kasımpaşalı Başbakanımız bu katliamların başlamasından üç gün önce İsrail Başbakanı ile Ankara’da saatlerce görüşmesini unutturmak için Davos’ta katıldığı bir paneli “Davos Fatihi” olarak terkediyordu. Ertesi gün İstanbul’da ve Gazze’de nasıl karşılandığını geçen hafta yazdık.

AKP tabanının gerçek mecrası olan SP’ye kaymasının önüne geçmek için seçim malzemesi olarak kullanılan Davos şovu ve “Hamas açılımı” nın ilk günlerde bir çok tv kanalında ve gazetede “Bu seçimi AKP şimdiden kazandı” yolunda yorumlar gördük ve okuduk…

Bu “Hamas açılımı” bize bir şeyi gösterdi. AKP’nin hedefinde ve programında AB filan yoktur. Onların hedefi Orta Doğu’da liderlik savaşıdır. Bir Lübnan Gazetesi bu hedefi açıkladı… “ Tayyip Erdoğan Halife Olsun ! “ ABD’deki halife izin verirse neden olmasın ?

Bu yerel seçimlerde AKP’nin en renkli açılımı bence Tunceli’de yapılan “Beyaz eşya açılımı”… Tunceli’de devletin valisi olduğunu unutan bir AKP valisi Tunceli ilçe ve köylerinde, mezralarında buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, bilgisayar, yatak, kanape gibi eşyalar dağıtıyor “seçim rüşveti” olarak… Seçimleri yürütmekle görevli Yüksek Seçim Kurulu’nun bunun yasak olduğunu açıklamasına karşın AKP Valisi bu yardımları dağıtmakta kararlı.

Bu yardımlar devletin yurttaşa bir “sosyal yardım” ıymış gibi savunuluyor… O zaman neden sadece Tunceli’de dağıtılıyor ? Bu eşyalara diğer 80 ildeki yurttaşların ihtiyacı yok mu ?

Sadece Tunceli’de dağıtılıyor çünkü AKP’nin milletvekili çıkaramadığı tek il Tunceli… Tunceli’de Kamer Genç gerçeği var. Kamer Genç Tunceli’de hangi partiden seçime girse seçimi kazanır. Hatta son seçimde olduğu gibi bağımsız da girse kazanır. TBMM’de diğer muhalefet partilerinin hepsinden daha iyi bir muhalefet yapan Kamer Genç’e AKP tahammül edemiyor. Bu da Tunceli’deki “beyaz eşya açılımı”nın amacını açıkça ortaya koyuyor. AKP Kamer Genç’e karşı…

İnternet kullananlar bilir. İnternette “Yurdum İnsanı” adı altında bizim yurttaşlarımızın garip,komik davranışlarını gösteren fotoğraflar yayınlanır. O fotoğraflardan biri iki gündür gazetelerin baş sayfasında… Tunceli’de dağıtılan beyaz eşyalar öylesine hesapsız, kitapsız dağıtılıyor ki akar şebeke suyu olamayn köylere çamaşır makinesi dağıtılmış. Yurttaş bir de “suyumuz olsa” diyor. Herhalde AKP’nin teknik uzmanları ağılda keçilerin yanına konulan çamaşır makinelerinin taşıma suyla nasıl çalışacağını da bu köylülere öğretirler…

AKP’nin açılımlarına ve CHP’nin açılımlarına gelecek hafta devam edelim… Bu hafta yerimiz bu kadar…

*
İznikli ve İzniksever dostlarıma bir öneri…. ATLAS Dergisi’nin Şubat sayısını mutlaka alsınlar ve okusunlar… “Selçuklu Yolu-Anadolu “ başlıklı yazı serisinin bu ayki yazısı “ Ve Haçlılar Geçemez” başlıklı yazı İznik tarihi ile ilgili. İznikli hemşehrimiz Hüseyin Demircan’dan “Tarihten sıfır” almak istemeyenlere Atlas Dergisi’ndeki bu yazıyı okumalarını öneririm.

İZNİK DOĞUŞ GAZETESİ - 11 ŞUBAT 09

Hiç yorum yok: