10 Ocak 2009 Cumartesi

İNEGÖL KENT MÜZESİ AÇILDI…İZNİK NE ZAMAN AÇILACAK ?




İNEGÖL KENT MÜZESİ AÇILDI…
İZNİK NE ZAMAN AÇILACAK ?


İnegöl Kent Müzesi’nin 10 Ocak 09 tarihindeki açılışı ile ilgili İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş imzalı bu davetiyeyi aldığımda hem çok sevindim hem de içimi bir burukluk kapladı… Çok sevindim. Çünkü komşu ilçelerimizden İnegöl’ün bir kent müzesine kavuşmasının bu ilçeye getireceği artıları düşündüm. Bursa Kent Müzesi’nden sonra ilimizde 5 yıl içinde ikinci bir Kent Müzesi açılması mutluluk verici bir kültür olayıydı…

Bu davetiyeye karşılık İnegöl Belediyesi Kent Müzesi’ne aşağıdaki kutlama mesajımı gönderdim.

“ İnegöl'e bir Kent Müzesi kazandıran başta Belediye Başkanı Alinur AKTAŞ olmak üzere emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. İnegöl Kent Müzesi'nin İnegölümüze, Bursamıza ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim.

Bir İznikli olarak İnegöl Kent Müzesi'ni kıskandığımı da itiraf etmeliyim. Maalesef biz İznik'te başaramadık...

Çünkü İznik tarihine, kültürüne ve doğasına değer verecek İznik'in tarihinden geleceği görecek vizyonu olan bir Belediye Başkanı bulamadık... İznik'in okuyan, düşünen, yazan insanlarına değer vermek, onları dinlemek bir yana onlara bir selamı bile esirgeyen bir Belediye Başkanı ile İznik'in bir 5 yılı daha uçup gitti...

Keşke Alinur AKTAŞ gibi bir Belediye Başkanımız olsaydı...

İnegöl Kent Müzesi'ni en kısa zamanda ziyaret edeceğim.

İznik'ten selam,sevgi ve saygılarımla.

Hüseyin AY
İznik DOĞUŞ Gazetesi Yazarı “


İnegöl Belediyesi Kent Müzesi’nin açılışını bir kez daha buradan kutluyorum.

Peki bu kadar sevindiğim bir olayla ilgili neden içim burkuldu ?

Kutlama mesajımda İnegöl Belediyesi Kent Müzesi’ni bir İznikli olarak kıskandığımı belirttim…Bu gazete sütunlarında İznik Kent Kimliği ve İznik Kent Müzesi ile ilgili yazdığım yazıları anımsadım.
Bu yazılarımın sadece tarihlerini ve başlıklarını vereceğim…

02 Şubat 05 : “ İZNİK’İN KENT KİMLİĞİ “
09 Şubat 05 : “ İZNİK’İN KENT KİMLİĞİ -2- “
16 Şubat 05 : “ Kent Kimliği’nin Güzel Bir Örneği BURSA KENT MÜZESİ”
07 Aralık 05 : “YEREL TARİH-KENT BELLEĞİ VE İZNİK TARİHİ “
10 Mayıs 06 : “MÜZELER, KÜLTÜR VE TURİZM (1)”
17 Mayıs 06 : “MÜZELER, KÜLTÜR VE TURİZM (2)”
24 Mayıs 06 : “MÜZELER, KÜLTÜR VE TURİZM (3)”


Bu sütunda 07 Haziran 06 tarihinde yayınlanan “ Bir kere daha…Bıkmadan, Usanmadan…“ İZNİK’İN KENT KİMLİĞİ ve İZNİK KENT ARŞİVİ “ başlıklı bir yazımı ise bir kez daha yayınlıyorum. İznik Kent Arşivi’ne bir belge olarak kalsın diye…

“ 2005 yılının 2 Şubat ve 9 Şubat günlerinde Çarşamba Sohbetleri Grubunda “Kentlilik Bilinci ve Kent Kimliği” konusunu konuştuk.Ben de bu sütunlarda 2 ve 9 Şubat tarihlerinde “ İZNİK’İN KENT KİMLİĞİ”, 16 Şubat günü ise “ Kent Kimliği’nin Güzel Bir Örneği BURSA KENT MÜZESİ” başlıklı yazılar yazdım.

Bu akşam saat 21.00 de Süleyman Paşa Medresesi’nin bahçesinde Bursa’dan gelen bu konuların uzmanı 3 konuğumuzla aynı konuları konuşacağız. Bir kere daha, bıkmadan, usanmadan İznik’in Kent Kimliği’ni ve İznik Kent Arşivi’ni İznik’in gündemine getiriyoruz.

Bundan sonra da bu konunun ısrarla, inatla takipçisi olacağız. Çünkü İznik’i sevmenin lafla olmayacağını biliyoruz. İznik’in çağdaş bir kent olabilmesi için önce kent kimliğinin tanımlanması, sonra Kent Arşivinin oluşturulması, daha sonra da İznik Kent Müzesi’nin kurulmasından geçtiğini biliyoruz. Bunun gerçekleşmesi için uğraşımız sonuna kadar sürecek. Bunlar olmadan İznik için ne yaparsanız yapın İznik kasaba olmaktan kurtulamayacak, çağdaş bir kent olamayacaktır. 25 değil 100 metrelik aydınlanma direği dikseniz de, dört bir yana çevre yolu yapsanız da İznik’i aydınlığa, çağdaşlığa, geleceğe bunlarla taşıyamazsınız…”

İznik tarihiyle, doğasıyla zengin bir kent. Ancak aynı İznik bu zenginliğini dünyaya tanıtamıyor, bu zenginliğinden nimetlerinden yararlanarak ileriye doğru bir adım atamıyor. Günden güne de geriye doğru gidiyor. Yukarıda belirttiğim gibi 9 Şubat 2005 tarihinde bu sütunlarda yazdığım yazımdan bir bölümü ( bir kere daha… ) burada tekrarlamak isterim.

“İznik bu tarihi-kültürel zenginlikleri ile kent kimliğine adını “Müzekent” olarak yazdırmıştır. İznik, gölü ile, zeytini,üzümü ile süslediği bu kimliğini geleceğe nasıl taşıyacaktır? Önemli olan soru budur. Sorun da buradadır.

Bana göre İznik bu zengin kent kimliğine yerel yönetimi, sivil toplum kuruluşları, yerel basını, aydınları ve halkı ile sahip çıkmalı, bu kimliği bir marka olarak tanımlama sürecini başlatmalı, bu zengin kimlikten yararlanarak çağdaş kent kimliğini de tüm dünyaya tanıtmalıdır. Bunun da yolu kentlilik bilincinden geçer.Çağdaş İznik bir kültür kenti, bir turizm kenti, bir tarım kenti olacaksa sorunlarını da demokratik bir biçimde tartışabilmeli, sorunlarına çözüm yolları üretebilmelidir.”

Birbiriyle sadece dedikodu yapmak için konuşanlar, düşüncelerini ifade edemeyince karalamaya, küfüre, küsmeye sığınanlar, tartışmayı bilmeyenler de bizim gündeme taşıdığımız bu kavramlara alışacaklar. Yavaş olacak ama olacak…

Kendi kendinize konuşmayın, kendi kendinizi alkışlamayın. Gelin diğer insanlarla konuşun, dinleyin, bilmiyorsanız öğrenin. Sizden farklı düşünen insanların düşüncelerini dinleyin, farklı düşünceye hoşgörüyle yaklaşın, tahammül edin. Aynalar çoğunlukla yalan söyler,aynalara inanmayın. Bence bu akşamki sohbeti kaçırmayın. “


Bu konuda 07 ve 08 yıllarındaki yazılarımı bir kenara bırakıyorum…

Şimdi anlaşıldı mı İnegöl Belediyesi Kent Müzesi’ni neden kıskandığım ?

Eğer İnegöl Belediye Başkanı Alinur AKTAŞ gibi İznik Belediye Başkanı Kadri ERYILMAZ da İznik’in düşünen insanlarının düşüncelerine değer verseydi, onların yazdıklarını okusaydı biz İznikliler olarak İnegöl’den önce İznik Kent Müzesi’ni açardık…

Ancak yapamadık… Çünkü İznik’in önünde İznik Belediye Başkanı Kadri ERYILMAZ gibi bir engel vardı…

İznik Belediye Başkanı Kadri ERYILMAZ, İznik Kent Müzesi açmak yerine ne yaptı ?

İznik Gölü’nün kuşlarının barınma yeri olan sazlıklarını yok ederek doğayı katlettiği yetmiyormuş gibi İznik Gölü’nün en güzel yerine “golf sahası” açacağım diye birilerine peşkeş çekmeyi “icraat” saydı.

Yazık oldu İznik’in 5 yılına… AKP’nin sloganı gereği “ DURMAK YOK, YOLA DEVAM !” anlayışı sürecekse İznik bir 5 yılı daha şimdiden kaybetmiş demektir…

İnegöl Belediyesi Kent Müzesi ile ilgili bilgilere şu linkten ulaşa bilirsiniz :

http://www.inegol.bel.tr/kentmuzesi.php

*
YEREL SEÇİME DOĞRU : SON DAKİKA…

Bu haftalık yazımı Cumartesi günü yazıp gönderdikten sonra hafta sonunda Bursa’da ve Ankara’dan yapılan açıklamalarla 29 Mart 09’da yapılacak yerel seçimlerde İznik’in adayları da kesinleşti…

AKP’nin “ Golfçü Başkan” Kadri ERYILMAZ’ a “buraya kadar…” deyip İsmail YILMAZ’ ı aday göstermesine sevindim.

CHP’den Dündar KOYUTÜRK’ ün adaylığı da bu parti adına umut vericidir.

Belediye Başkan adayları belli olduğuna göre şimdi geçen hafta Recep BOZKURT Hocamın yazdığı gibi sırada “ortak akıl kullanarak yerel yönetimlerde takımı oluşturmak…” ilk görevdir.

İznik’in önümüzdeki 5 yıl içinde kaybettiği yılları telafi etmek ve zincirlerini kırarak atağa geçmesi için ben bir yurttaş olarak gönlümden geçen takımın oyuncularını, yani yeni dönemde İznik Belediye Meclisi’nde görmek istediğim arkadaşların isimlerini yazmak istiyorum. Hiç biri ile bu konuyu konuşmadım, görüşlerini almadım. Bu nedenle tamamen benim gönlümden geçen isimlerdir. Kuşkusuz daha başka isimler de vardır.

Dündar KOYUTÜRK’ ün Başkanlığında ya da kaptanlığında benim yeni dönemde İznik Belediye Meclisi’nde görmek istediğim isimler :

Murat SÜRÜK, Tarık DEMİRAY, Hüseyin KURTAY, Hüseyin ACAROL, Hüseyin FIÇICIOĞLU, Mahmut ÇALIŞKAN, Şefik AKIN, Metin AYDEMİR, Serdar AYDIN ve Mahmut USTA…Bu listeye 3-4 kadın üyenin de katılması ile oluşturulacak yeni bir İznik yerel yönetimi ile kazanan siyasi partiler değil İznik ve İznikliler olacaktır.




İZNİK DOĞUŞ GAZETESİ 14 OCAK 09

Hiç yorum yok: