15 Haziran 2008 Pazar

ÖĞRETMEN İMAMA YENİLDİ ! ( Mİ ? )

*

Prof. Dr. Şerif MARDİN, Türkiye’nin en meşhur sosyologlarından biri. Bir bilim insanının meşhur olması, bilim dünyasının dışında da tanınması, görüşlerinin medyada çok geniş bir kesim tarafından tartışılması çok güzel bir şey. Aslına bakarsanız Mardin ailesinin tüm bireyleri Betül Mardin’den Arif Mardin’e meşhur insanlar.

1927 doğumlu olan Prof. Dr. Şerif MARDİN tüm öğrenimini ABD’ de yaptı. Başlıca eserleri arasında “Bediüzzaman Said Nursi Olayı/Modern Türkiye'de Din ve Toplumsal Değişim , Din ve İdeoloji, İdeoloji, Jön Türklerin Siyasi Fikirleri 1895-1908, Siyasal ve Sosyal Bilimler, Türk Modernleşmesi , Türkiye'de Din ve Siyaset, Türkiye'de Toplum ve Siyaset, Yeni Osmanlı Düşüncesinin Doğuşu” isimli kitapları bulunan Şerif Mardin Hoca’yı bu kitapları ile sadece bilim dünyası tanırken son yıllarda gazetelere verdiği röportajları ve konuşmalarında ileri sürdüğü kavramlar ve tezler sayesinde medya dünyasında da tanınır ve tartışılır oldu.

Yeni Şafak’tan Fehmi KORU’ nun 28 Mayıs 08 tarihli yazısında dediği gibi “
Prof. Şerif Mardin yine yaptı yapacağını. Bir yıl önce bu zamanlar ortaya attığı “Türkiye'de 'mahalle baskısı' var” ve “Galiba Malezyalaşıyoruz” tezleri ülkeyi bugünkü duruma getiren süreçte en önemli dönemeç noktalarından biri olmuştu. Şimdi de, “Kemalizm kuru bir ideoloji; topluma iyi, güzel ve doğru hiçbir şey vermemiştir” ve özellikle de “Cumhuriyet'in öğretmeni Osmanlı mahallesinin dirliğini sağlayan imama yenildi; öğretmenin dünya görüşünde iyi, doğru, güzel yok” sözleri tartışılıyor da tartışılıyor.
Bakalım bu tartışma nereye varacak?


Prof.Dr.Şerif MARDİN Hoca Hürriyet’ten Ayşe ARMAN’a verdiği 16 Eylül 07 tarihli röportajında çok ilginç şeyler söylüyor. Meraklısının bu röportajı bulup okumasını öneririm. Yine Hürriyet’ten Özdemir İNCE’ nin 26 Eylül 07 tarihli yazısında tanımladığı gibi Prof. Dr. Şerif MARDİN, bu söylemleri ile gerçekleri gizlediğinden bir cemaat tarafından şeyhleştiriliyor iddiaları da var.

Sosyolojik tezlerini siyaset dünyasına yeni tartışma malzemesi olarak sunan Şerif MARDİN Hoca ‘ nın bu tezlerini bilimsel anlamda eleştirecek yetkinliğe sahip değilim ve böyle bir niyetim de yok. Ancak gazetelere yansıyan ve medya tarafından tartışılan yukarıda belirtilen sözleri konusunda herkes gibi benim de izlenimlerim ve söyleyecek sözüm var.

Bir kere üzerine kitaplar yazdığı Said-i Nursi’den çok etkilendiği ve o cemaatin örgütlenmesine hayran olan Hoca’nın bu cemaatin gözlüğü ve sözlüğü ile Türkiye Cumhuriyeti’ni yargılaması ve değerlendirmesi bilimsel görüşlerine gölge düşürüyor.

ABD emperyalizminden söz etmeden Kurtuluş Savaşını ve sonrasını anlamak mümkün değildir. Ayrıca Nur cemaatinin ABD ile ekonomik ve siyasal bağlantılarını ortaya koymadan Cumhuriyet’i ve Osmanlı’yı değerlendirmek de mümkün değildir.

Tarihsel koşullarından ve gerçeklerinden sıyırıp Osmanlı imamı ile Cumhuriyet öğretmenini sanki güreş minderinde güreştirir gibi bir taraf yendi, diğeri yenildi diye açıklama yapmak doğru olabilir mi ? Bilimin kuralları olduğu gibi her oyunun da kuralları var.

Türkiye’nin yakın tarihinde Köy Enstitüleri’nin kuruluş ve kapanış sürecindeki tarihi, sosyal ve siyasi gerçekleri, gerekçeleri ortaya koymadan İmam Hatip okullarına alkış tutmak ne kadar bilimsel bir davranıştır ? Bir cemaatin sözcülüğü adına türban özgürlüğünü savunmak, öğretmenle imamı karşı karşıya getirmek bu ülkeyi karanlığa götürecek tehlikeli bir gidişin çabası olarak değerlendirilebilir.

Bu yazıya görüşlerine hiçbir zaman katılmadığım Fehmi KORU ile başladım. Bir haber başlığı ile bitireyim.

Prof. Şerif Mardin’e Diyanet yanıt verdi
ANKARA AA
Başkan Yardımcısı Aydın, Prof. Mardin’in “Öğretmen imama yenildi” yorumu için, “Karşıtlık tehlikeli sonuçlar doğurabilir” dedi.”


Unutulmasın ki bu ülkede öğretmen de bizim imam da…Öğretmen ve imamlar ABD emperyalizmi destekli cemaat önderleri istedi diye birbirine düşecek değildir. Bu konuya ileride tekrar değineceğim. Bu yazının sınırları bu kadar.

İZNİK DOĞUŞ GAZETESİ - 18 HAZİRAN 08

Hiç yorum yok: